Evinizde ufak tefek kesim, onarım, ahşap eşyaların yapımı için amatör bir atölyeniz varsa, elektrikli tornavida ve matkabın ardından edinmeniz gereken en önemli aletlerden biri de daire ve dekupaj testerelerdir.
Dekupaj ve daire testere kullanmanın püf noktaları:
Güvenliğinizi düşünün
Elektrikli el aletlerinin kullanım talimatlarını dikkatlice okumadan, koruyucu baret, gözlük, kulak tıkacı, iş eldiveni, toz maskesi giymeden ve güvenli iş ortamı sağlamadan çalışmaya başlamayın. Çalışma ortamında ayaklar sağlam ve dengeli biçimde yere basmalıdır.
Atölyenin gözdesi
Dekupaj testereyi özellikle ahşap plakalardan kavisli kesimler yapabilmek için edinmelisiniz. Keseceğiniz ahşabın kalınlığına göre testere bıçağınız da olmalı. Alet çalışmadığı zamanlar fişte bırakılmamalıdır. Yine elektrikle bağlantısı yokken talaş koruma bölmesini çıkartarak eldivenle bıçağını takmalısınız. Çalıştırmadan önce bıçağın iyi kavrandığını kontrol etmelisiniz. Üzerine aletinizde talaş koruma kapağı varsa takmalısınız. Kullandığınız aletin talaş emme özelliği varsa hortumunu elektrik süpürgesine takmayı unutmayın.
Hazırlık yapın
Keseceğiniz malzemeye göre kesim hızını ayarlayın. Keseceğiniz plakanın üzerine arzu ettiğiniz motifleri çizin. Plakayı çalışma tezgahına işkence denen aletlerle kesim esnasında oynamayacak şekilde sabitleyin. Keseceğiniz plaka üzerinde çivi gibi testere bıçağına zarar verecek nesneler bulunmamasına dikkat edin.
Kullanırken
• Elektronik tetiğe ne kadar basarsanız o kadar hızlı hareket ettiğini,
• Kesme işleri için bir kesme tezgahının çok faydalı olduğunu,
• İnce çelik, saç, plastik gibi değişik materyallerinin kesilmesi için farklı lamalar kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Dik açılı kesim yapmak için
Dik açı yapacağınız bölümün karşı hattından dış bölüme doğru bir kavis yapın ve alt kısma doğru kesmeye devam edin. Aynı işlemi karşı hat için de tekrarlayın. Ya da matkap ile birkaç delik açıp testere ile kesmeye devam edin. Ya da testere ile daldırma işlemi yapın.
Kesiminiz bittikten sonra
Testerenin fişini prizden çekin. Toz siperliğini çıkartıp, testerenin bıçağını yerinden çıkartın. Toz ve talaş kalıntılarını temizleyin. Aletin bakımını ne kadar aksatmadan yaparsanız o denli uzun ömürlü ve verimli çalışacağını unutmayın.
Daire testere
Ahşapta yapacağınız düz kesimler için daire testere kullanılır. Keseceğiniz mesafeyi cetvel üzerinde ayarlayın. Açılı kesebilmek için gereken ayarları yapın. Doğru hareket ettirebilmek için, her iki elinizle testereyi kavrayın ve ahşabın üzerine bastırarak kesin. Daire testere ile tam köşe kesilemez. Bu noktada dekupaj testeresinden yardım alın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder